Bidprentjes als belangrijke bron voor stamboomonderzoek
Genealogen zijn zich goed bewust van het belang van bidprentjes. Daarom hebben de meesten dan ook een eigen verzameling aangelegd. In de loop der jaren hebben ook de verschillende afdelingen van Familiekunde Vlaanderen dit goede voorbeeld gevolgd en beschikken zij over een al dan niet uitgebreide verzameling die ze beschikbaar stellen ter consultatie voor de leden.
Ook Familiekunde Gent heeft zo al heel wat bidprentjes verzameld en worden er op dit moment duizenden bidprentjes gedigitaliseerd en geïnventariseerd.
Collectie
De collectie en tevens lijst van alle bidprentjes is terug te vinden op De Karakol (www.karakol.be), een samenwerking tussen Familiekunde Oostende en Familiekunde Gent. De lijst bevat reeds enkele duizenden records, doch wachten er nog duizenden rouwbrieven en zullen deze de komende weken en maanden worden gedigitaliseerd en ingevoerd worden in deze geoptimaliseerde databank.
Documenten kunnen niet rechtstreeks gedownload worden. Mocht u in de oplijsting of zoekopdracht iets interessant hebben opgemerkt dat u verder kan helpen, kan u meteen het juiste document bestellen.
Zelf bijdragen aan de collectie?
Zoals eerder gezegd zijn rouwbrieven en bidprentjes van vitaal belang bij genealogisch onderzoek en ook u kan een bijdrage leveren. Rouwbrieven, doodsbrieven, rouwkaarten, gedenkkaarten, bidprentjes, overlijdensberichten, … iedereen komt er in zijn leven wel eens tegen. Misschien houdt u ze zelf bij, misschien verzamelt u ze. Of misschien vindt u op de zolder van van uw grootouders nog een doos vol van deze documenten. Familiekunde Vlaanderen, Regio Gent kan ook uw hulp gebruiken!
Er zijn enkele mogelijkheden:
U bezit zelf bidprentjes, en u wil er van af?
Geen probleem, schenk ze gerust aan Familiekunde Gent. Wij digitaliseren en inventariseren deze documenten en ze worden zorgvuldig bewaard zodat ze niet verloren gaan. Wij bezorgen u na afloop een digitaal exemplaar van de ingescande rouwbrieven.U bezit zelf bidprentjes, maar wenst ze te houden?
Dit is geen probleem. U kan uw documenten in bruikleen geven aan Familiekunde Gent, wij digitaliseren en inventariseren deze documenten en bezorgen u na afloop een digitaal exemplaar van de ingescande documenten alsook uw originelen.U bezit zelf bidprentjes, en u wil deze zelf digitaliseren?
Ook dit is uiteraard geen probleem. Gelieve echter wel rekening te houden met volgende puntjes:
– inscannen op 300 dpi
– inscannen op 100 %
– zowel voorkant als achterkant mogen gedigitaliseerd worden
– bestand opslaan als tiff-bestand (.tif)
Interesse of vragen?
Heb je interesse om mee te werken aan dit project of zit je nog met enkele vragen? Aarzel niet en contacteer ons!