Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voordracht: “De Zoeaven, ook van bij ons”

14 november 2022 // 19:30 - 21:30

Free

Voordracht: “De Zoeaven, ook van bij ons”

door Jef Bogaert

Jef Bogaert was In 1989 medestichter van het Zedelgemse Ratte Vyncke Comité.  Amaat ‘Ratte’ Vyncke was als student pauselijk zoeaaf geworden. Nadien bouwde hij als blauwvoeter de studenten-zoeaven uit in Roeselare en werd secretaris van de West-Vlaamse vereniging voor oud-zoeaven. Daarna verliet hij zijn geliefde Vlaanderen en vertrok als Witte Pater naar het latere Congo, onder de gewapende bescherming van oud-zoeaven.

Als auteur van de biografie “Amaat Vyncke (1850-1888), Zedelgems zoeaaf, blauwvoet-studentenleider en Witte Pater” (193 blz.) was de voordrachtgever bij de herdenking in 2014 curator van de gemeentelijke tentoonstelling i.s.m. het Klein Seminarie, Roeselare en De Groene Tente, Dudzele. Daarnaast gaf hij regelmatig lezingen over Amaat Vyncke. Naar aanleiding van de heruitgave van de biografie deed Jef Bogaert verder onderzoek naar de zoeaven.

De lezing ‘De zoeaven, ook van bij ons’ wordt ondersteund door een interactieve power-point-presentatie  en wordt telkens aangepast met een bespreking van de zoeaven vanuit uw buurt die naar Rome trokken.

De Zoeaven, ook van bij ons
De Pauselijke Zoeaven (1860-1870)

Inhoud

150 jaar geleden vormde de val van Rome het sluitstuk van de eenmaking van Italië, een proces dat begon in 1820.Het leger van de paus bestond vooral uit de Pauselijke Zoeaven, vrijwilligers waarin Vlamingen een belangrijke rol speelden. Maar liefst 617 Oost-Vlamingen en 227 West-Vlamingen lieten zich inlijven, zowel uit adellijke kringen als uit het gewone volk.

Na de val van Rome zijn er nog eenheden van de pauselijke zoeaven actief geweest in Frankrijk en in Spanje. Jonge Vlaamse zoeaven keerden na hun diensttijd terug naar de collegebanken en hebben daar een jeugdbeweging van studenten-zoeaven uitgebouwd. In Roeselare bleef deze beweging tot in de jaren ‘60 bestaan.

De eerste zoeaven waren echter een onderdeel van het Franse leger. Zij waren zo bekend om hun dapperheid en loyaliteit dat er ook in andere landen, zelfs buiten Europa, zoeavenkorpsen werden opgericht. De Franse zoeaven hebben bij ons in W.O. I een belangrijke bijdrage geleverd. Officieel sneuvelden er in ons land 7651 Franse ‘zouaves’. De Franse zoeaven werden ontbonden in 1962, bij de onafhankelijkheid van Algerije.

De Zoeaven, ook van bij ons 2
Uniformen van de Belgische Zoeaven

Praktisch

Deze voordracht is GRATIS, inschrijving is wel verplicht.

Inschrijven kan bij de penningmeester via mail (penningmeester@familiekunde-gent.be) of telefonisch (09/251 22 83).

Gegevens

Datum:
14 november 2022
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
Free
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Familiekunde Gent

Locatie

Liberas/Liberaal Archief
Kramersplein 23
Gent, Oost-Vlaanderen 9000 België
+ Google Maps