
- Dit evenement is voorbij.
Geleid bezoek: “De oude en nieuwe begraafplaats van Sint-Martens-Latem”
24 maart // 14:00 - 16:00
Free
Geleid bezoek: “De oude en nieuwe begraafplaats van Sint-Martens-Latem”
onder leiding van Félix Waldack, voorzitter Familiekunde Gent
Samenkomst aan de ingang van de nieuwe begraafplaats: Mortelputstraat.
Bushalte: Palepelstraat (lijnen 77 en 78)
Tijdens deze wandeling passeren we graven van bekende schilders, componisten, schrijvers, enz. We bezoeken zowel het oude kerkhof rond de kerk als de ‘nieuwe’ gemeentelijke begraafplaats waar ook kunstenaars werden bijgezet.

Oude begraafplaats
De Sint-Martinuskerk, het kerkhof, de kerkmuur en omgeving zijn beschermd als dorpszicht omwille van de historische waarde. De kerk werd voor het eerst vermeld in 1121 als bezit van de Gentse Sint-Baafsabdij. In de kerk hangt als blikvanger het altaarschilderij van Gustave van de Woestyne (1881-1947) met de rozenkrans als onderwerp.
Op het stemmige kerkhof vindt u onder andere de graven van de beeldhouwer George Minne (1866-1941) en stamvader van de Latemse groepen Albijn Van den Abeele (1835-1918).

Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk ligt ten oosten van het dorpspleintje nabij de Leie. Op het kerkhof liggen enkele bekende kunstenaars te rusten, waaronder Albijn Van den Abeele (1835-1918) en George Minne (1866-1941). De kerk zelf dateert van vóór 1121, en is vermoedelijk gebouwd tussen 1000 en 1100. Tijdens de Beeldenstorm in de zestiende eeuw werd de kerk zwaar beschadigd. In 1771-1772 werd het gebouw uitgebreid. Aan het einde van de negentiende eeuw volgde een grondige renovatie, wat resulteerde in haar huidige vorm als neogotische hallenkerk. In 1989 werd de kerk volledig wit geschilderd. Enkele opmerkelijke kunstwerken en cultuurobjecten die je er kan vinden zijn onder meer het vijftiende-eeuwse eiken dienstaltaar, de achttiende-eeuwse preekstoel en biechtstoel in rococostijl van Jacobus Martens, de Onze-Lieve-Vrouw schenkt de rozenkrans van Gustave van de Woestyne, de Ecce homo (1919) van Albert Servaes en de gebrandschilderde glasramen van Harold Van de Perre (1978-1980 en 1993). Er valt zelfs nog meer te beleven! De Sint-Martinuskerk maakt deel uit van de Europese route Saint-Martin de Tours, die vanuit Utrecht door Vlaanderen naar Tours loopt.

Nieuwe begraafplaats
De nieuwe begraafplaats herbergt veel bekende prominenten.
Links bevindt zich de ‘kunstenaarsallee’ met voornamelijk Edgar Gevaert (1891-1965) en Hubert Malfait (1898-1971). Meer achteraan bevindt zich het graf van toondichter Lieven Duvosel (1877-1956) die onder andere de cantate ‘De Leiecyclus’ componeerde. Ook journalist en stichter van de Ronde van Vlaanderen Karel Van Wijnendaele (1882-1961) vond hier zijn laatste rustplaats.
Overigens vindt men de graven van onder meer Richard Minne, Firmin Van Hecke, Pol Van Assche, Miel Roos, Carl De Cock, Jules De Sutter, Herman Van den Abeele, Miel De Cauter, Maurice Schelck, Chris Pots, Frans De Cauter, Hendrik Caspeele, Julien Van Langenhove, Vic Dooms en Eduard De Clercq … en Jacques Rogge.

met de 5 ringen van het Internationaal Olympisch Comité
Aan de ingang van de begraafplaats bevindt zich de Lourdesgrot die opgericht werd omdat er weinig burgerslachtoffers gevallen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenover de grot staat het monument voor de mensen die gesneuveld zijn voor het vaderland tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Praktisch
Deze voordracht is GRATIS, inschrijving is wel verplicht.
Inschrijven kan bij de penningmeester via mail (penningmeester@familiekunde-gent.be) of telefonisch (09/251 22 83).