- Dit evenement is voorbij.
Geleid Bezoek: Begraafplaats Wondelgem-Dries
12 februari 2018 // 14:00 - 16:00
FreeGeleid Bezoek: Begraafplaats Wondelgem-Dries
onder de deskundige leiding van Félix Waldack, voorzitter Familiekunde Vlaanderen, regio Gent
Samenkomst aan de ingang: Vroonstalledries – portaal Sint-Catharinakerk
Een van de meest rustieke Gentse begraafplaatsen ligt in de deelgemeente Wondelgem, in het prachtige decor van een dries. Het geheel is sinds 1953 een ‘beschermd landschap’.
De begraafplaats van Wondelgem-Dries is niet groot, maar de boeiende verhalen en mooie anekdotes liggen er bij wijze van spreken voor het rapen. Op deze plek liggen immers al eeuwenlang bekende en minder bekende Wondelgemnaren begraven.
Vroonstalledries
Al in de twaalfde en dertiende eeuw gebruikten herders de dries als verzamelplaats voor hun schapen. De oorspronkelijke Sint-Catharinakapel in de Maïsstraat verdween volledig na een zwaar onweer en de verwoestingen van de Calvinisten in de zestiende eeuw. In 1683 startte de bouw van de huidige Sint-Catharinakerk met het omringende kerkhof op de voor Wondelgem centraler gelegen Vroonstalledries. Hierdoor kreeg de 3,5 hectare grote dries meer belang als ontmoetingsplaats.
Het eerste merkwaardige grafmonument was er voor Petrus Debbaut. Hij was de allereerste postbode van Wondelgem en staat ook zo op zijn grafmonument afgebeeld. Naast hem lag André De Muynck die, via de post, een bruid vond in Indonesië.
In een groot grafmonument ligt Elisabeth de Hemptinne begraven, gehuwd met graaf Ignace Moretus. Zij woonden eerst op Sorghvliedt in Hoboken bij Antwerpen maar toen dit kasteel in 1923 verkocht werd, kochten zij het Hof ter Beke in Wilrijk. Elisabeth’s rouwdienst vond plaats in de Don Boscokerk in Hoboken maar ze werd hier begraven. Deze tak van de familie de Hemptinne week af van de andere familieleden die allen actief waren in de katoennijverheid. Zij specialiseerden zich in motorolie.
Dokter Joseph Cieters (1876-1964) was burgemeester van Wondelgem van 1949 tot zijn overlijden.
Michael Lummerzheim emigreerde vanuit Duitsland en richtte alhier een inktfabriek op.
Hyppoliet Rolin was eerst advocaat en werd later minister van openbare werken. Ook op andere fronten zat hij niet stil want hij had liefst 18 kinderen.
Een keurig gerestaureerd graf voor de ouders van schrijver en Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. Hier ligt ook Oscar, broer van Maurice. Hij overleed op amper 21-jarige leeftijd aan een longontsteking nadat hij door het ijs gezakt was.
De grafkelder van de familie Weustenraad is heel interessant … omwille van de zeven foto’s!
O.a. volgende grafkelders hebben familiewapens: de Ghellinck de Walle, de Hemptinne, de Kerchove de Denterghem, de Turck de Kersbeek, … Een tip voor familievorsers: op de website begraafplaatsen.gent.be vindt u enkel graven die zich bevinden op de ‘nieuwe’ begraafplaats van Wondelgem, gelegen aan Viaductstraat-Houtjen. Zelf op zoek gaan is dus de boodschap!
(Bronnen: Stad Gent en Grafzerkje)
Praktisch
Dit geleid bezoek is GRATIS, inschrijving is wel verplicht.
Inschrijven kan bij de penningmeester via mail (penningmeester@familiekunde-gent.be) of telefonisch (09/251 22 83).
Geef als eerste een reactie