- Dit evenement is voorbij.
Geleid Bezoek: Begraafplaats van Afsnee
11 april 2022 // 14:00 - 16:00
FreeGeleid Bezoek: Begraafplaats van Afsnee
onder leiding van Félix Waldack, voorzitter Familiekunde Gent
Samenkomst Afsneedorp te Afsnee
Bereikbaar met het openbaar vervoer:
- buslijn 34 (Sint-Martens-Leerne – Gent – Wetteren) = halte ‘Afsnee Dorp’
- buslijn 35 (Sint-Martens-Leerne – Gent – Lokeren) = halte ‘Afsnee Dorp’
- buslijn 36 (Sint-Martens-Leerne – Gent – Zele) = halte ‘Afsnee Dorp’
Aan oevers van de Leie, in het centrum van Afsnee, staat de 10de-eeuwse Sint-Jan-de-Doperkerk, een eenvoudig van oorsprong romaans kerkje. De blikvangers binnen zijn onder andere een doopvont van 1601 met 19de-eeuws koperen deksel, een houten Christusbeeld van rond 1700 in het koor, de calvarietriptiek en het gerestaureerde Lovaertorgel. In 2012 werd in de rechter kruisbeuk een glasraam geplaatst door atelier Mestdagh uit Gent, ontworpen door Ingrid Meyvaert. Het stelt het doopsel van Christus door Sint-Jan-de-Doper voor.
De aanpalende begraafplaats van Afsnee is de kleinste en met haar ligging vlak naast de Leie zonder twijfel de meest idyllische van alle Gentse begraafplaatsen.
Karel De Bondt
U vindt er 19e eeuwse graven en ook grafkelders van befaamde Gentse personen, zoals kunstschilder Karel De Bondt (1888-1973) en beeldhouwer Maurice Barbaix (1922-1953). Merkwaardig is de grafzerk van katoenindustrieel Charles de Hemptinne, zijn zoon Jacques en meerdere telgen uit die roemruchte familie. Charles woonde in het Maaltekasteel van zijn vader Jozef. Tijdens WO II ging hij inwonen bij zijn zoon Jacques in het Landhuis Mariasteen in Afsnee. Zijn kasteel was immers bezet door de Duitsers. Het Mariasteen heette ook het ‘Goed Ten Bossche’, en werd later het Beelaertkasteeltje.
Praktisch
Dit geleid bezoek is GRATIS, inschrijving is wel verplicht.
Inschrijven kan bij de penningmeester via mail (penningmeester@familiekunde-gent.be) of telefonisch (09/251 22 83).